Συχνές ερωτήσεις

Mε την .InsuranceGeenie.gr μπορείς να βρεις και να συγκρίνεις εύκολα και γρήγορα τα πακέτα των κορυφαίων ασφαλιστικών εταιριών, για το δικό σου αυτοκίνητο.
Η σύγκριση ανάμεσα στις ασφάλειες αυτοκινήτου της αγοράς για το αυτοκίνητό σου, θα σε βοηθήσει να δεις τις τιμές των πακέτων, τις καλύψεις που περιλαμβάνουν και αν οι καλύψεις αυτές είναι απαραίτητες για εσένα.
Έτσι, θα βρεις την ασφάλεια αυτοκινήτου που ταιριάζει στη δική σου καθημερινότητα και συνθήκες χρήσης του αυτοκινήτου σου.
Ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα, συμπλήρωσε τα ακριβή σου στοιχεία και δες τιμές ασφαλιστικών πακέτων για το δικό σου αυτοκίνητο.
Βήμα 1ο: Στοιχεία οχήματος
Συμπλήρωσε τα στοιχεία του οχήματός σου. Αν συμπληρωθούν αυτόματα, έλεγξε οτι είναι σωστά.
Βήμα 2ο: Στοιχεία ιδιοκτήτη
Συμπλήρωσε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του οδηγού, σε περίπτωση που είναι διαφορετικά πρόσωπα.
Βήμα 3ο: Επιλογή ασφαλιστικού πακέτου
Επίλεξε τη διάρκεια και τον τύπο ασφάλισης που επιθυμείς.
Βήμα 4ο: Έξυπνες προτάσεις
Σου προτείνουμε καλύψεις που, βάσει των στοιχείων σου, είναι σημαντικές για την ασφάλισή σου.
Βήμα 5ο: Σύγκρινε!
Δες όλα τα ασφαλιστικά πακέτα για το αυτοκίνητό σου, σύγκρινε τιμές και καλύψεις και αγόρασε την ασφάλεια αυτοκινήτου που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.

Είναι πολύ σημαντικό να συμπληρώσεις τα ακριβή στοιχεία του αυτοκινήτου σου, αλλά και του οδηγού / ιδιοκτήτη. Με τα πραγματικά στοιχεία του αυτοκινήτου και του οδηγού, οι τιμές των ασφαλειών στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι οι τιμές για το δικό σου αυτοκίνητο . Ένας τυχαίος ΤΚ ή μια ανακριβής ημερομηνία απόκτησης διπλώματος του οδηγού, μπορεί να επηρεάσουν την τιμή του πακέτου.
Τα στοιχεία που χρειάζεσαι είναι:

 • Πινακίδα του οχήματος
 • Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας
 • Μάρκα & Έκδοση Μοντέλου
 • Ημ/νια γέννησης ιδιοκτήτη
 • Ημ/νια έκδοσης διπλώματος

Για πολλούς ασφαλισμένους, δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο προκύπτει η τιμή μιας ασφάλειας αυτοκινήτου. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί πληρώνουμε διαφορετικά ασφάλιστρα με κάποιον φίλο/η που έχει παρόμοιο αυτοκίνητο με το δικό μας.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η τιμή μιας ασφάλειας αυτοκινήτου διαμορφώνεται δυναμικά. Κάθε ασφαλιστική εταιρία χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα τιμολόγησης, βασιζόμενη σε μια σειρά παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί εκτιμάται οτι αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης της ζημιάς και συνεπώς την τιμή της ασφάλισης. Μερικοί από αυτούς είναι:

 • Η εμπειρία του οδηγού
 • Η χρήση του αυτοκινήτου
 • Ο Τ.Κ διαμονής του ιδιοκτήτη/οδηγού

Έτσι, για παράδειγμα δυο οδηγοί με παρόμοια αυτοκίνητα σε κυβισμό και ηλικία, μπορεί να πληρώσουν διαφορετικά ασφάλιστρα λόγω διαφοράς στα έτη εμπειρίας ή στον τόπο διαμονής τους

Πώς μπορείς να βρεις φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου, η οποία θα καλύπτει όλες σου τις ανάγκες; Πολλούς από τους παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή των ασφαλίστρων δε μπορείς να τους αλλάξεις, μπορείς όμως να προσέξεις κατά τη διαδικασία αγοράς μερικά σημεία που ίσως μειώσουν την τιμή των ασφαλίστρων. Κάποια από αυτά είναι:

 1. Διάλεξε προσεκτικά τις πρόσθετες καλύψεις. Δε χρειάζεται να αγοράσεις καλύψεις που δε σου είναι απαραίτητες.
 2. Δες αν δικαιούσαι ειδική έκπτωση ασφαλίστρων λόγω επαγγελματικής κατηγορίας.
 3. Επίλεξε μεγαλύτερη διάρκεια ασφάλισης. Ένα ετήσιο ασφαλιστήριο αυτοκινήτου, κοστίζει το μήνα φθηνότερα από ότι ένα τριμηνιαίο και μπορείς να το εξοφλήσεις σε άτοκες δόσεις.

#1 Ειδική έκπτωση ασφάλειας για ανέργους
Είναι και η κατηγορία που έχει περισσότερο ανάγκη μια πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου. Για τους ανέργους, όπως και για όλους τους άλλους οδηγούς, ισχύει πως πρέπει να έχουν ασφαλισμένο το όχημά τους πάντα, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη.
Οπότε, κάποιες ασφαλιστικές τους κάνουν προνομιακές προσφορές σε ειδικές τιμές, για να τους διευκολύνουν μέχρι να βρουν ξανά εργασία.

#2 Ειδική έκπτωση ασφάλειας για ένστολους
Υπάρχουν προσφορές στην ασφάλεια αυτοκινήτου για στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους. Συγκεκριμένα, στο insurancemarket.gr θα βρεις τις εξής επιλογές:

 • Ένστολος (πλην αστυνομικών)
 • Αστυνομικός
 • Συνταξιούχος αστυνομικός

Οπότε, αν ανήκεις σε μια από αυτές τις κατηγορίες, μπορείς να επωφεληθείς από κάποιες καλύτερες προσφορές για την ασφάλειά σου.

#3 Ειδική έκπτωση ασφάλειας για δημόσιους υπαλλήλους
Και η ασφάλεια δημόσιων υπαλλήλων έχει κάποιες ελαφρύνσεις στις τιμές. Στην πλατφόρμα μας θα δεις τις επιλογές:
1. Δημόσιος Υπάλληλος
2. Συνταξιούχος Δημοσίου
Ως δημόσιοι υπάλληλοι εννοούνται οι εν ενεργεία ή συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι στις αστικές συγκοινωνίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε ΔΕΚΟ, καθώς και οι κληρικοί και ιερωμένοι.

Είσαι δικαιούχος για ειδικές εκπτώσεις στην ασφάλεια αυτοκινήτου; Τέλεια. Απλά ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
 • Μπες στο gr .gr Συμπλήρωσε τον αριθμό κυκλοφορίας (πινακίδα) του οχήματός σου.
 • Στα στοιχεία ιδιοκτήτη, πήγαινε στο πεδίο “Έκπτωση Επαγγέλματος” και επίλεξε την ιδιότητά σου (Άνεργος, Ένστολος κλπ.).
 • Σύγκρινε προσφορές από τις ασφαλιστικές που θα εμφανιστούν και επίλεξε αυτή που σε συμφέρει περισσότερο.
 • Εξόφλησε τα ασφάλιστρά σου
 • Λάβε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο email σου
Χάρη στην πλατφόρμα μας, το να βρεις φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου για ανέργους, ένστολους και δημόσιους υπαλλήλους είναι πιο εύκολο από ποτέ. Σύγκρινε κι εσύ τις προσφορές και κλείσε το συμβόλαιό σου στην καλύτερη τιμή!

Εκτός από τη βασική κάλυψη της αστικής ευθύνης που είναι υποχρεωτική για όλα τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου, υπάρχει μια σειρά επιπλέον καλύψεων που μπορεί να ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες και να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε περίπτωση ατυχήματος.

Κάποιες από αυτές είναι:

 • Οδική Βοήθεια – Σημαντική κάλυψη, ιδιαίτερα για αυτοκίνητα μεγαλύτερης ηλικίας που παρουσιάζουν συχνότερα βλάβες.
 • Νομική Προστασία – Καλύπτει τυχόν νομικά έξοδα που μπορεί να προκύψουν σε περιπτώσεις ατυχημάτων.
 • Θραύση Κρυστάλλων – Μας καλύπτει σε περίπτωση που σπάσουν τα τζάμια του αυτοκινήτου.
 • Φροντίδα ατυχήματος – Υποστήριξη για τη διαχείριση όλων των διαδικαστικών που προκύπτουν από ένα μικρό ή μεγάλο ατύχημα.
 • Προσωπικό ατύχημα οδηγού και ιδιοκτήτη – Στην δυσάρεστη περίπτωση που οδηγός/ιδιοκτήτης τραυματιστεί κατα τη διάρκεια ατυχήματος, καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας.

Ο φιλικός διακανονισμός είναι ο πιο απλός και ανώδυνος τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα ατύχημα. Καλείς την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν καθώς και τη Φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σου, σε βοηθούν να συμπληρώσεις το έντυπο φιλικού διακανονισμού και ό,τι άλλο χρειαστεί και κάθε οδηγός πάει στη δουλειά του.
Αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που είναι καλό να ξέρεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την 1η Μαΐου 2000 τέθηκε σε ισχύ και στη χώρα μας η συμφωνία άμεσης πληρωμής υλικών ζημιών τροχαίων ατυχημάτων. Το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός) είναι συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, η οποία εφαρμόζεται, υπό προϋποθέσεις, στις αποζημιώσεις από ατυχήματα αυτοκινήτων.
Είναι ένας τρόπος αποζημίωσης και διαχείρισης των ζημιών υλικών αλλά και μικρών σωματικών βλαβών με τον οποίο επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, ταχύτητα και μείωση των δικαστικών διενέξεων.
Με τον Φιλικό Διακανονισμό αυτός που δε φταίει ή στο βαθμό που δε φταίει για το ατύχημα, αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία. Διευκρινίζεται ότι αυτή η Συμφωνία μεταξύ των εταιριών δεσμεύει αυτές και μόνο αυτές – εάν ο αναίτιος πελάτης δεν συμφωνεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της σύμβασης, δικαιούται να διεκδικήσει την αποζημίωσή του από την Εταιρεία του υπαίτιου κατά τον έως σήμερα εφαρμοζόμενο τρόπο (κατά το κοινό δηλαδή δίκαιο).

Η ρύθμιση αυτή στον τομέα της αποζημίωσης στοχεύει στην εξυπηρέτηση του πελάτη και στην εξυγίανση της αγοράς. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει κυρίως για τους καταναλωτές είναι πολλά:

 • Επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών του διακανονισμού
 • Συντόμευση του χρόνου καταβολής της δικαιούμενης αποζημίωσης
 • Καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών οι οποίοι αποκτούν ιδία αντίληψη για την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών από την εταιρεία τους
 • Μείωση των δικηγορικών παρεμβάσεων και των προσφυγών στα δικαστήρια
 • Μείωση των διενέξεων μεταξύ πελατών και ασφαλιστικών εταιρειών

Το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής ενεργοποιείται μόνο σε ατυχήματα εντός Ελλάδος και εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:

 • Η αποζημίωση για υλικές ζημιές δεν υπερβαίνει τα 6.500€ ανά ατύχημα.
 • Η αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες δεν υπερβαίνει τα 12.000€ για κάθε ζημιωθέν πρόσωπο.
 • Η αποζημίωση δεν υπερβαίνει τα 30.000€ συνολικά ανα συμβάν.
 • Σε περίπτωση ατυχήματος με σύγκρουση περισσοτέρων των δύο οχημάτων, το εκάστοτε ισχύον όριο των υλικών ζημιών εφαρμόζεται ανά όχημα.
 • Δεν μπορούν να αποζημιωθούν ατυχήματα άνευ επαφής.
 • Για την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού ισχύουν μόνο δύο ποσοστά ευθύνης των οδηγών: 100% και 50%.
 • Ατύχημα που προκλήθηκε από φορτίο ή από διαρροή υγρών ή υγραερίων κάθε φύσεως που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του εμπλεκόμενου οχήματος ή από εξάρτημα που αποσπάστηκε από εμπλεκόμενο όχημα, ακόμη και εάν δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων οχημάτων, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας Φιλικού Διακανονισμού.

Αν δεν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε η εταιρεία του υπαίτιου οδηγού αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταβολή της αποζημίωσης.

 • Το κόστος επισκευής ή την αποζημίωση λόγω ολικής καταστροφής του οχήματος (συμπεριλαμβανομένων και των φόρων).
 • Το κόστος αντικατάστασης κράνους , βαλίτσας δικύκλου και του εξωτερικού καλύμματος του οχήματος (κουκούλα).
 • Το κόστος μεταφοράς του οχήματος. Οι καλυπτόμενες υλικές ζημιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 6.500 € της συμφωνίας.
 • Αμοιβές ιατρών, νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έξοδα μεταφοράς ζημιωθέντος.
 • Απώλεια εισοδήματος.
 • Ηθική βλάβη. Το ποσό της αποζημίωσης υπολογίζεται σύμφωνα με την ιατρική πραγματογνωμοσύνη ή τη βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο ή από φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Οι καλυπτόμενες σωματικές βλάβες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 12.000 € της συμφωνίας.

Όχι μόνο. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης εντύπου φιλικής δήλωσης μεταξύ των εμπλεκομένων οδηγών, ο αναίτιος οδηγός υποβάλλει αρνητική δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρεία, η οποία στέλνει σχετική ερώτηση στην εταιρεία του υπαίτιου οδηγού για το αν αποδέχεται να ενταχθεί η ζημιά στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής.
Η αναμονή της απάντησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα (10) εργάσιμες ημέρες. Πριν από τη λήψη θετικής απάντησης, καθώς και πριν από τη εκπνοή της 10ήμερης προθεσμίας, εφόσον δεν έχει πάρει απάντηση, η εταιρεία του αναίτιου οδηγού δεν μπορεί να αποζημιώσει.

Για κάθε είδους ζημιά που θα προκληθεί από τροχαίο ατύχημα, η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει υποβολή αίτησης αποζημίωσης, συνοδευόμενη από τη συγκέντρωση συγκεκριμένων δικαιολογητικών.

Και η αίτηση αποζημίωσης περιλαμβάνει:

 • Περιοχή και ώρα που έγινε το ατύχημα
 • Στοιχεία του αιτούντος (εκείνου που ζητά αποζημίωση)
 • Στοιχεία ζημιογόνου οχήματος
 • Παράβαση που πραγματοποίησε το ζημιογόνο όχημα
 • Σχεδιάγραμμα κίνησης των οχημάτων
 • Σημεία σύγκρουσης των οχημάτων
 • Στοιχεία των μαρτύρων
 • Διεύθυνση όπου βρίσκεται το όχημα για πραγματογνωμοσύνη
Από το Μάιο του 2014 ισχύει νέος Νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα και σύμφωνα με αυτόν, προβλέπονται υψηλά πρόστιμα και ποινές από την Τροχαία για τους παραβάτες. Πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα μπορείς να πάρεις, ακόμα κι αν το αυτοκίνητο δεν το χρησιμοποιείς, αλλά δεν έχεις παραδώσει πινακίδες. Με απλά λόγια, αν το αυτοκίνητο έχει πινακίδες, τότε πρέπει να έχει και ασφάλεια. Οπότε, πάμε να δούμε τι ισχύει για τα ανασφάλιστα.
 • Ο οδηγός του ανασφάλιστου οχήματος λαμβάνει ειδοποιητήριο και έπειτα, μέσα σε 8 ημέρες πρέπει να αποδείξει πως το όχημά του είναι ασφαλισμένο, είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσεις το παράβολο των 250 ευρώ.
 • Αν ο κάτοχος του ανασφάλιστου αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, προβλέπεται επιβολή νέου προστίμου ύψους 500 ευρώ, σε συνδυασμό με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
 • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
 • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος.
 • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα. Αυτό ισχύει, αν πληρωθεί το πρόστιμο και προσκομιστεί η απόδειξη πληρωμής, καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

 • Φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο
 • Χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ

Καλά όλα αυτά, αλλά πώς θα ξέρεις ότι το αυτοκίνητό σου είναι σίγουρα ασφαλισμένο; Στην ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου, μπορείς να βάζεις πινακίδα του οχήματος και ΑΦΜ ιδιοκτήτη. Εκεί βλέπεις αν είσαι ασφαλισμένος και μέχρι πότε ισχύει η ασφάλεια.
Έχεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά βλέπεις στην πλατφόρμα ότι δεν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου; Πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με την ασφαλιστική σου για να λυθεί το ζήτημα.

Οι ποινές για ανασφάλιστα αυτοκίνητα δεν είναι ο μόνος λόγος, για τον οποίο πρέπει να φροντίζεις να έχεις έγκυρη ασφάλεια. Πιο σημαντικοί λόγοι είναι οι εξής:
 1. Γιατί είναι η κοινωνικά υπεύθυνη πράξη. Η ασφάλεια δεν υπάρχει μόνο για να μην αναγκαστείς να πληρώσεις κάποιο πρόστιμο. Υπάρχει για να αποζημιωθούν άλλοι οδηγοί, πεζοί ή άλλα τρίτα μέρη, για σωματικές ή υλικές βλάβες που μπορεί να προκύψουν από την κίνηση του οχήματός σου.
 2. Γιατί σε προστατεύει από οικονομική καταστροφή. Σκέψου να χρειαστεί να πληρώσεις από την τσέπη σου για την αποκατάσταση μιας ζημιάς που προκάλεσες από αμέλεια με το αυτοκίνητο. Δεν ξέρεις τι ποσό μπορεί να αντιμετωπίσεις. Ειδικότερα, σε ατυχήματα με σοβαρές σωματικές βλάβες (π.χ. αναπηρίες) ή θανατηφόρα ατυχήματα, το κόστος είναι δυσβάσταχτο.

Become a Real Estate Agent

We only work with the best companies around the globe

Compare Properties

Compare (0)